Wednesday, January 14, 2009

Kalau makan........





Aduhai kalau tak kecur melihat hidangan ni tak taulah nak cakap mungkin something wrong with your urat selera. Tapi kalau makan jangan lupa baca cuci tangan, guna tangan kanan, baca basmallah, makan dengan tenang kunyah lambat-lambat biar hancur sempurna makanan tu agar perut tak seksa nak menghadhamkannya. jangan bercakap masa waktu makan, jangan berebut, jangan minum air banyak nanti kembang usus, jangan............... jangan..........Itulah pesan datuk nenek, mak dan ayah masa kita kecil dulu. Apakah kita masih mengamalkannya atau we just don't care! The best part is we are repeating the same dialogue to our children.

9 comments:

Mak Su said...

hehehe, ingat, ingat

naz ilyn said...

salam...

selalu ingatkan anak-anak tapi kalau dah melantak memang tak ingat dunia nasi dengan air sama banyak masuk perut... isyhh teruk betul ler kalau makan kat rumah orang tau pulak kontrol.

ONE ZABA said...

Ingat...tapi tak berapa buat. Nak pulak kalau lepak ngan kengkawan kat kedai kopi.... bukan saya, tapi orang lain la....iihikkk

noorlara said...

maksu ni memang anak yg taat, sejuk perut mak dia

noorlara said...

naz,
hahahahha tau takpe naz, adakala memang kite terlupa tapi kalau diamalkan dah jadik alah bisa tegal biasa

noorlara said...

one zaba,
kawan awak memang nakal tapi awak terlebih buas hahahaha, pesan makbapak buat azimat baru idop selamat, macam taktau le palks

Uncle Lee said...

Hi Noorlara, alamak, you torture saya la.
Sikit lagi kena tarok tissue atas keyboard saya, ha ha.
Saya habis suka semua tu....boleh dapat the fantastic smells disini, ha ha.
Soto ayam? Itu numero uno!

You know, I also miss nasi dagang, ayam, or ikan percik from Trengganu and Kelantan.
You keep well and have fun....best regards, Lee.

Masy said...

nyum3 ye mak sy ingat heheh

chekdenoor said...

sambal tumis petai tu.....sedapppnyer....... Noralara....diet chekdee dah tak ok......hmmmmmmmmm