Thursday, June 03, 2010

Asam Pedas...

Tetiba saja teringatkan asam pedas ikan parang yang selalu mak masak, orang Melaka katakan. Sedapnya tak terkata malah aku mengaku tak pernah merasa masakan asam pedas sesedap masakan mak. Malahan asam pedas buatanku sendiri tak pernah dapat menandingi keenakan air tangan mak tu.






Ini asam tumis atau asam rebus yang selalu dihidangkan oleh keluarga sebelah abah bila kami berkunjung balik ke Air Hitam, Keluang, Johor. Udah lebih sepuluh tahun aku tak merasainya lagi kerana di Perak ini manalah ada orang menjual sulur keladi, malah setiap kali aku bercakap fasal sulur keladi kebanyakan mereka akan kehairanan kerana tak pernah lihat sulur keladi.

9 comments:

Masy said...

klu kat melaka rasanya ada lg yg jual sulur keladi tu, kene cari kat pasar2.. hehehehehe

terokai seni said...

usyyy peberet sungguh tapi orang rumah tak pnah menjadi masak asam podeh ni

Mak Su said...

asam pedas is kesukaan anak saya, si kakngah, tapi masakan saya tak menarik, tak macam gambar dalam blog akak ni.... :(

kak, saya masih tensi

zedmagel said...

Salam Noorlara,

Asam pedas orang Melaka memang sedap sangat. Tapi asam pedas Johor mengancam juga. Awak kan orang Johor / Melaka masukan dua respi tu..

Terliur saya melihatnya...

Nek Cun said...

Masak asam pedas memang kesukaan kami sekeluarga. Kalau nak sedap lagi, mesinkan bawang besar banyak-banyak... kawan nekcun dari Melaka yang beritahu tip tu pada nekcun dan bila nekcun cuba memang betul pun... kuah asam pedas tu jadi agak pekat sikit tetapi sedap!...

Semut Api said...

rasa lapar pulak... :)

Lee said...

Noorlara, alamak, you torture saya la. I have not eaten these dishes da lupa bila pun.
You are very good, ada Black Belt tu.
Hubby you kurus ke ada ha ha, tummy....see your cooking like this dishes.
Tiga pingan nasi saya tentu lichin kan, ha ha, Lee.

asdasd said...

情色視訊
無碼卡通光碟
成人中文a漫卡通
做愛裸聊聊天室
無碼卡通光碟
無碼卡通光碟
情色視訊聊天
偷拍成人網站
免費金瓶梅視訊聊天

www.77yum.com said...

免費love情色交友
無碼卡通光碟
免費人妻a片
免費a片直播
人妻a片成人影片
情侶自拍a片
線上人妻a片
a片免費看
色情人妻a片