Sunday, June 21, 2009
Jeli oh jeli
Proses pembancuhan bahan-bahan. Peralatan yang digunakan agak-agaknya bila terakhir kali dicuci dan bahan-bahan tu halalke?
memasukkan jeli kedalam acuan, lihat kebersihan persekitaran atau tutup mata je
lihat kat dinding dan lantai
Buruh di negara Cina memang murah dan tiada had usia. Jeli yang siap dicawan dikutip untuk dikotakkan.
Kalau kita suka sangat makan jeli atau sering menjadikan buahtangan untuk anak-anak, cuba lihat sendiri dan fikir-fikirkan. Tu belum lagi kita lihat macamana kuaci yang menjadi kegilaan kebanyakan kita diproses. Kebanyakan makanan segera dibuat secara kecil-kecilan bukannya di kilang, ia diluar kawalan pihak-pihak penguatkuasaan yang berkaitan. Kesimpulannya banyak lagi kudapan dan makanan snek buatan Malaysia yang enak dan terbuat dari bahan yang halal serta terjamin kebersihan proses penyediaannya jadi kenapa masih pilih yang lain?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
10 comments:
mak oiii idak ler aku belikan sumi jeli manis untuk anak aku lagi lepas nie...
adoiii!!! baru semalam beli buat jamu bebudak jiran.
kita ni, suka bebeno.... huhuhu
ada tak jeli mcm ni yg org muslim buat? sesapa ada info, blh la share kan..
ye ke kak?
adeii...
teruk nya.
saya tak nak beli dah pas ni.
suke sgt jeli.
tapi demi kemaslahatan.
tak yah beli la.
hehehe.
tengkiu!
mak ai..geli nyer
Salam Noorlara,
"sadis sekali melihat foto-foto mereka bekerja ..."
Salam Noorlara,
Terima kasih atas artikel sis ini, macam dah tak berapa selera. Tetapi dah banyak juga le yang dah ditelah..nak wat camne?
Nora.... cam mana buat blog jadi lebar....cam best pulak....kongsilah idea....
sedapnye. eh eh. salah komen
akak pekabau?
Post a Comment